Linn Ullmann og Dy Plambeck i samtale – Familien som udspring, traume og drøm

Arrangør
Moderator
Panel

Den norske forfatter Linn Ullmann møder den danske forfatter Dy Plambeck til en samtale om at skrive om, indefra og efter familien i deres bøger.

Den litterære verdensstjerne Linn Ullmann har altid skrevet om familien, som hun betragter som en blanding af en kærligheds- og krigszone, små samfund med egen storpolitik, eget sprog og egne ritualer. I Linn Ullmanns romaner spøger længslen efter kernefamilien, som fx i den tydeligt selvbiografiske roman ’De urolige’, mens den realiserede familie er kompleks og kompliceret. I Dy Plambecks seneste roman, ’Mod midnatssolen’ tematiserer forfatteren moderne familieformer. Vi er landet efter kernefamiliens sammenbrud og står i vidt forgrenede relationer, hvor alle har en historie med hinanden, og kærligheden må finde vej uden at have eneret.

Samtalen med kulturjournalist Gudrun Marie Schmidt vil udspringe af spørgsmål om, hvorfor familien er uimodståelig at skrive om? Og hvad med virkelighedens familie? Hvordan undgår man som forfatter kamp om fortællingen, når man trækker på sin egen historie? Og hvorfor er kernefamilien stadig en drøm, når vi er så mange, der lever andre liv, langt fra idealet? Og så er der moderskabet, som begge forfattere har behandlet. Og endelig: Har kvinder – som typisk står for familiens ’kinkeeping’, et moderne begreb, der dækker over arbejdet med at opretholde og styrke familiære bånd – en fordel over for mandlige kolleger, når de skriver om familien?

Arrangementet er støttet af A.P. Møller Fonden, som del af Kulturmødets nordiske program.