Maria Navarro Skaranger x Emma Holten
- Arrangør
- Moderator
- Panel
Maria Navarro Skaranger skriver i sine bøger om de liv, der er marginaliserede i litteraturen, men som samtidig er liv, rigtig mange lever. Den prisvindende norske forfatter er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2024. Mød hende i samtale med Emma Holten om klassesamfund, udsathed og sårbarhed.
Maria Navarro Skaranger (f. 1994) er fra Oslo. Hendes debutroman Alle udlændinge har lukkede gardiner (2016) blev nomineret til Tarjei Vesaas' debutantpris i 2015.
I 2018 udkom Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen) om en families bearbejdning af et selvmord. Skaranger har modtaget Debutantprisen i 2015, Osloprisen i 2018, Bjørnsonprisen i 2019, EU’s Litteraturpris i 2020 og den norske Sult-pris 2022. I 2021 blev hun desuden nomineret til Kritikerprisen og modtog samme år Stemme Savnet-prisen for romanen Emily forever. I modtagelsen af Emily forever lagde mange kritikere vægt på, at hun med sin tredje roman har opfundet en ny måde at beskrive mennesker på i litteraturen, hvor vi mest af alt lærer blikket på dem at kende.
I sine bøger engagerer Skaranger sig med de liv, som er marginaliserede i litteraturen, men som samtidig er liv, rigtig mange lever. Hun er ikke optaget af spektakulære personligheder, men menneskeliv som de er flest. Sådan er der heller ikke noget spektakulært over Emily i Emily forever, i stedet er det sproget, som spektakulært skriver hende frem gennem de blikke, der dømmer hende. Skarangers nyskabende fortællergreb gør, at man som læser bliver taget med undervejs i den empatiske øvelse, det er at prøve at forstå et andet menneske og forholde sig nysgerrigt og ydmygt over for den del, som man aldrig vil kunne få adgang til eller forstå.
Klasseperspektivet er tydeligt til stede hos Skaranger, men hun nævner ikke klasse direkte – det ord ville hendes hovedpersoner aldrig selv bruge – i stedet findes det tematisk gennem hendes fremstillinger af, hvad det vil sige at være en del af underklassen, og hvordan man på forskellige måder derfor oplever mere udsathed og sårbarhed. Tit uden at vide det. Men Skaranger leverer også en litterær nuancering af klassebegrebet, for hun er ikke interesseret i selv at blive eller gøre sine karakterer til talspersoner eller repræsentanter for underklassen.
Arrangementet er støttet af A.P. Møller Fonden, som del af Kulturmødets nordiske program.