Fulton – sejlende kulturarv og ungetrivsel

Arrangør

Skipper Jakob Jensen fortæller skibets historie og om dagligdagen på Nationalmuseets sejlende ungdomsskib, den tremastede skonnert Fulton af Marstal.

Fulton blev søsat i 1915 og blev bygget til den barske sejlads med klipfisk fra Newfoundland til Middelhavet. Med tiden blev der installeret motor samt fjernet master og skibet sejlede med gods helt frem til 1969, hvor mere moderne skibe overtog fragtruterne. Men dansk søfart i dag bygger stadig på det sømandskab, som blev grundlagt i skibe som Fulton.

I 1970 overtog Nationalmuseet Fulton, skibet blev tilbageført til sit oprindelige udseende og har siden været sejlende ungdomsskib. Måden at arbejde med unge på har ændret sig meget undervejs.

I dag får unge i udsatte positioner en hjælpende hånd til at finde en god kurs i livet som Esbjerg Matros på Fulton. Tro på egne evner og værd vokser gennem succesoplevelser og anerkendende samvær, mens de unge arbejder side om side med besætningen på det sejlende museumsskib.

Det er meningsfyldt at være en del af sådan en levende kulturinstitution, et arbejde man kan være stolt af og en mulighed for at gøre noget for andre, da Fulton ofte har gæster med ude og sejle. Oftest skoleklasser på 5-dages lejrskoletogter, hvor eleverne deltager i hverdagen ombord, overnatter i hængekøjer og får et indblik i søfartens vilkår for 100 år siden.