Kunst i ældreplejen

Arrangør
Panel

Hvordan kan kunsten være med til at skabe en hjemlig og tryg atmosfære for beboerne? Hvilke konkrete kunstprojekter kan være med til at forbedre livskvaliteten for de ældre?

I de senere år har der været øget fokus på billedkunstens og kulturens rolle i at fremme trivsel og sundhed. Inden for sundhedssektoren har billedkunsten haft en stor betydning for udsmykning af hospitaler og plejeinstitutioners lokaler. En væsentlig forskel mellem hospitaler og plejehjem er, at plejehjemmet er et hjem.

Hvilke muligheder og udfordringer opstår der, når vi taler om brugen af kunst i demensplejen, Kan kunsten fungere som en terapeutisk aktivitet, der hjælper med at stimulere minder og forbedre kognitive funktioner hos demensramte? Hvordan kan kunstprojekter tilpasses for at undgå at overbelaste personalet og i stedet fungere som en støtte i deres daglige arbejde?

Hvilke kunstformater er mulige i en plejehjemskontekst? Er det malerier, skulpturer, interaktive installationer eller måske performancekunst? Hvordan vælger man det rette format, og hvilke faktorer skal kunstnerne overveje, før de går i gang med et projekt? Hør bl.a. om kunstprojektet En løbende liste, der havde til formål at gøre kunsten til en aktiverende, engagerende og levende del af hverdagen på et demensplejehjem i Aarhus.